DECO
Tips dan penggunaan nozel dari Wilton
Round Decorating tips
Open Star Decorating Tips
Close Star Decorating Tips
Multi Opening Decorating Tips
Basketweave Decorating Tips
Leaf Decorating Tips
Ruffle Decorating Tips
Drop Flower Decorating Tips
Petal Decorating Tips
Left Handed Petal Tip Set
Left Handed Drop Flower Tip Set
Couplers
Using Couplers
Step 1
Tanggalkan ring daripada Coupler
Masukkan dalam piping bag hingga hujung
Tandakan bahagian yang hendak digunting
Step 2
Keluarkan coupler
Guntingkan bahagian yang telah ditandakan
Step 3
Masukkan semua coupler
Tolak coupler hingga ke hujung piping bag
Step 4
Masukkan nozelKemudian pasangkan atau skrukan semula ring pada coupler
Cara-cara mengisi krim dalam piping bag
Step 1
Pegang piping bag dengan tangan kiri
Kelepetkan bahagian mulutnya ke bawah dengan tangan kanan
Step 2
Dengan menggunakan spatula, masukkan cream ke dalam piping bag
Step 3
Keluarkan spatula dari bag dengan tangan kiri memegang spatula supaya krim masuk semuanya dan spatula keluar dari piping bag dengan keadaan bersih
Step 4
Tutup kemas piping bag dengan memulas hujungnya
90 darjah : Kedudukan tegak
45 darjah : Sendeng
Kaedah meletakkan garnache
Kaedah mengalihkan kek dari redai ke atas lapik kek
Letakkan rapat kek atas lapik kek dengan kemas, kemudian dengan perlahan tarik keluar kek spade yang kecil
Kaedah memotong kek cara ita
2. Letak pisau atas kek
3. Tekan pisau ke bawah
Cara-cara memegang piping bag
90 darjah : Kedudukan tegak
Biasanya digunakan untuk membuat corak bintang, bunga leper dan ros
45 darjah : Sendeng
Menyendeng sedikit dengan 2 jari memegang hujung untuk control piping bag.
Biasanya digunakan untuk menulis, membuat border, kudup bunga atau lain-lain
Kaedah memotong kek kepada kepingan
Beberapa kaedah untuk anda memotong kek kepada kepingan
- Menggunakan alat khas untuk memotong
- Menggunakan benang, tandakan dahulu dengan lidi
- Menandakan bahagian yang hendak dipotong dengan lidi dan kemudian memotong dengan pisau
- Menandakan atau memotong dahulu sekeliling bahagian kek ( anggaran 1 inc) yang hendak dipotong, kemudian potong perlahan-lahan mengikut tanda potongan yang telah di buat
Kaedah meletakkan garnache
- Letakkan kek yang telah di salut krim atas redai.
- Pastikan kek yang bersalut krim itu telah di sejukkan sehingga krimnya mengeras terlebih dahulu.
- Alas redai dengan loyang yang lebih besar supaya lebihan garnache akan jatuh ke dalamnya.
- Tuangkan garnache atas kek, di tengah dahulu dan kemudian di tepi hingga ia mengalir dan menutupi keseluruhan kek
- Hentak-hentakkan redai supaya garnache rata
Kaedah mengalihkan kek dari redai ke atas lapik kek
Sediakan 2 kek spade, satu yang besar tapaknya yang biasa digunakan untuk mengangkat slice cake dan satu lagi yang digunakan untuk meratakan cream pada kek
Letakkan lapik kek berhampiran dengan loyang kek yang di letak kek berganache tadi
Masukkan atau selitkan ke dua-dua kek spade tadi di bawah kek, yang ni bergantung pada keselesaan yang mana spade nak diletakkan sebelah kanan atau kiri
Bila dah kukuh kedudukannya angkat kek perlahan-lahan dan rendah sahaja dan terus letakkan atas lapik kek
Angkat cake spade yang kecil dan dengan perlahan tarik keluar cake spade yang besar dari bawah kek
Letakkan rapat kek atas lapik kek dengan kemas, kemudian dengan perlahan tarik keluar kek spade yang kecil
Kaedah memotong kek cara ita
Untuk mendapatkan potongan kek yang cantik, terutamanya untuk kek krim, berganache, berkeju atau mousse cake.Ita menggunakan 2 pisau di atas, anda tidak semestinya membeli pisau yang sama brand cukup sekadar sama dari segi bentuknya. Biasanya pisau bentuk bergini ada dijual di kedai jual bahan kek atau di pasaraya.
Ita lebih suka gunakan pisau yang halus sebelah kiri . Kerana permukaannya yang kurang geseran buatkan kek lebih cantik bila di potong.
Pisau harus tajam dan nipis.
Dalam gambar ini ita hanya menggunakan kek biasa. Tapi kaedah ini adalah untuk memotong kek yang ita senaraikan di atas.
Ita lebih suka gunakan pisau yang halus sebelah kiri . Kerana permukaannya yang kurang geseran buatkan kek lebih cantik bila di potong.
Pisau harus tajam dan nipis.
Dalam gambar ini ita hanya menggunakan kek biasa. Tapi kaedah ini adalah untuk memotong kek yang ita senaraikan di atas.
1. Mula-mula kita panaskan pisau atas api. ( dalam gambar ita gunakan lilin, tapi sebaiknya anda panaskan atas dapur) jangan terlalu panas sampai merah pula pisau tu.. cukup sekadar menghangatkan mata pisau.
2. Letak pisau atas kek
3. Tekan pisau ke bawah
4. Jangan di sorong tarik pisau , tekan terus sampai bawah.
5. Bila dah capai dasar lapik kek baru tarik terus pisau keluar.
Pastikan anda mengelap mata pisau dengan tuala basah atau kitchen towel setiap kali hendak memotong potongan yang ke dua dan seterusnya.
Ini mengelakkan kek anda comot.
Dan setiap kali hendak memotong kepingan yang lain, mata pisau hendaklah di panaskan lagi, bergitulah seterusnya
5. Bila dah capai dasar lapik kek baru tarik terus pisau keluar.
Pastikan anda mengelap mata pisau dengan tuala basah atau kitchen towel setiap kali hendak memotong potongan yang ke dua dan seterusnya.
Ini mengelakkan kek anda comot.
Dan setiap kali hendak memotong kepingan yang lain, mata pisau hendaklah di panaskan lagi, bergitulah seterusnya
No comments:
Post a Comment